Mia (Maria Barbara) Peeters   * 13-4-1931   † 13-11-1944mia peters mia peters mia petersMia Peeters is een van de Schinveldse oorlogsslachtoffers. Het ongeluk overkwam haar toen de Duitse bezetters reeds uit Schinveld verdreven waren. De Amerikanen, die Schinveld op 19 september bevrijd hadden waren naar elders vertrokken en afgelost door Britse troepen van het Dorset Regiment.
In de schuren en de wei achter de boerderij van de familie Mols, aan de Broekstraat, lagen een flink aantal Britse militairen in bivak. Op de middag van maandag de 13de novmber 1944 maakten deze militairen zich gereed om naar het front te vertrekken, dat toen langs de lijn Stahe, Birgden, Gillrath, Hatterath lag. (Operation Clipper moest op zaterdag 18 nov. 1944 starten). Tot de voorbereidingen, die getroffen werden, behoorde ook het scherpstellen van handgranaten. *
Mia Peeters was het vriendinnetje van Dina Mols, een der dochtertjes van de familie Mols. Ze was zelfs zo vaak bij Mols dat haar moeder ooit gekscherend gezegd had: ”Je sterft nog een keer bij Mols !”
Annie Mols, ook een der dochters Mols, was getuige bij het ongeluk en vertelt:
Mijn zus Lucia stond met baby Rinus Peters (een broertje van Mia) op de arm te kijken. In onze wei waren de soldaten met van allerhande dingen bezig. Geweren nakijken, hun uitrusting in orde maken, vrachtauto's laden enz.
Plots liet de soldaat die de handgranaten aan het scherpstellen was een gil. Er was schijnbaar iets fout gegaan en hij drukte in paniek een handgranaat hurkend tegen de grond. Door de een of andere oorzaak was de granaat ontzekerd en zou gaan ontploffen. Dat gebeurde en de soldaat rolde kermend en gillend over de grond, zwaar gewond aan zijn handen, zijn benen en onderbuik.
Een achttal personen raakten eveneens gewond, o.a. Arnold Mols die een scherf in zijn dijbeen kreeg. Theo Senden kreeg een scherf in de enkel. Lucia Mols, met baby Rinus op de arm, kreeg een schram langs haar hand.
Voor Mia Peters was het zeer tragisch. Zij kreeg een scherfje in haar buik. Zij kon nog het erf aflopen en liep door de voordeur weer naar binnen. In de kamer ging zij in een stoel zitten en kreunde tegen moeder Mols: ”Mijn buik, mijn buik ...” Bloed kwam uit haar mond en zij stierf.
In café Scholl was een Brits lazaret gevestigd en daar werd zij nog naar toe gebracht. Helaas, voor haar was alle hulp te laat. Er waren ook een aantal Britse militairen gewond die met Rode Kruisauto's naar elders werden afgevoerd.
De militair die het ongeluk veroorzaakte, overleefde het.
Mia Peters werd op het kerkhof van Schinveld begraven. Haar graf is nu een oorlogsmonument.


info: Annie Achten-Mols op 19-7-2012
alle foto's: Rinus Peeters


mia peters mia peters

Op de linker foto twee getuigen van het ongeluk. Lucie Mols met op haar arm Rinus Peeters.
Rechts: Mia Peeters met haar oudere broer Hein.


mia peters mia peters

De familie Peeters - Coenen bij hun huis aan de Beekstraat.
De linker foto is gemaakt bij het 25-jarig jubileum van de heer Peeters bij de Staatsmijnen.
De foto rechts is gemaakt tijdens een dagje uit naar Klant's dierentuin in Valkenburg.
De kinderen op de foto's zijn Mia en Hein. Rinus was toe nog niet geboren.

mia peters


De zussen Mols en hun moeder later in de wei waar het ongeluk gebeurde.
vlnr: Annie, Mia, Betje Mols-Reijnders, Lucy, Dinah en Kitty.* Een handgranaat bestond, en bestaat nog steeds, uit twee gedeelten, die apart bewaard worden en pas vlak voor gebruik in elkaar gemonteerd worden. Het zogenaamde scherpstellen. Hiertoe wordt de onststeker, een buisje gevuld met een bijtend zuur en voorzien van een slagpin, gemonteerd in de buitenmantel die voorzien is van een explosief. De slagpin wordt vervolgens via een hendel aan de buitenkant tegen een veerdruk in gespannen en gezekerd door een splitpen die moet voorkomen dat de hendel voortijdig losschiet. Wordt de splitpen verwijderd en de spanhendel losgelaten (door de granaat te gooien) dan slaat de slagpin door een koperen buisje waardoor het zuur vrijkomt en de granaat na een paar seconden detonneert.

email me
mailbus van Sjilvends
home
Begin van Sjilvends