Luuj van Sjilvend.

”Mannenkoor Oranje” in 1933

vlnr zittend: Jozef Goossens, Sjeng Zenden, Zef Roex, Jozef von Kann, Pierre Thissen (dirigent), Joseph Gooyen, Jan Geraets, Hendrik Goddery, Jan Joosten.
staand 1ste rij: Jan Reijnders, Frens Reijnders, Ad Evers, Arnold Sloun, Lambert Mevissen, Kuüp Joosten, Nol Franssen, Jan Rademakers, Wiel Palman.
staand 2de rij: Felix Beumers, Antoon Goossens, Aad Theunissen, Jacob Walraven, Joep Pieper, Theo Dohmen, Frans Geraets, Leo Geraets, Sjeng Geraets, Piet Bex.


foto: Mevr Goossens-Quaedvlieg


Pierre Thissen (Dirigent vsn 1932 tot 1952)

Werd geboren op 18-10-1893 in Sittard als zoon van Frans Anton (Frans) Thissen en Maria Catharina Meijs. Pierre huwde te Brunssum op 16-04-1924 met Maria Barbara Theresia Martens. Zij was geboren 13 februari 1895 te Sittard. Beroepsmatig was Pierre werkzaam als bureaubeambte bij de tekenkamer van de Staatsmijn Hendrik. Door een ongeluk was hij gehandicapt en kon alleen met krukken lopen.
Het echtpaar woonde in Brunssum op de Lindenlaan in een deftig herenhuis. Het middelpunt van het huis was de grote salon waarin een majesteuze vleugel preikte. Op de vloer lag een dik groen tapijt, iets aparts in die tijd. Als ik er soms in mocht durfde ik slechts te fluisteren.
Mienhier Thissen, zo wenste hij te worden aangesproken, gaf in die salon achter zijn vleugel zanglessen aan getalenteerde zangers van de koren waarvan hij dirigent was. De zangers moesten tijdens de les wel op een aparte mat naast de vleugel staan, daarmee de vloerbedekiing niet versleten werd.
Het echtpaar had een zoon, Frans die een banketbakkerij onder aan de Haansberg had. Frans was een goede tenor die in elk koor van zijn vader meezong. Hij stierf onverwachts in april 1953, 30 jaar oud.
Tijdens de oorlog verborg de familie een Joods onderduikertje (Benno R.) in huis.
Tijdens de oorlog repeteerde het mannenkoor Oranje o.a. in de kelder van de familie Thissen, (de Bruujer). Omdat het koor niet wilde toetreden tot de Duitse Kulturkammer vormde het koor zich in 1942 om tot kerkkoor en kon aldus haar zangactiviteit voortzetten, waarbij meer dan eens tijdens de kerkzang het Wilhelmus gezongen werd.
Het hoogtepunt in de carriere van Thissen was ongetwijfeld in 1949 het bezoek met mannenkoor Oranje aan paus Pius de XII te Rome. Het was het eerste Nederlandse koor, dat bij de paus op audiëntie een uitvoering verzorgde. Zelfs een Engelse krant wijdde een artikel aan dat bezoek van de Dutch Miners. In 1952 legde Thissen zijn functie als dirigent van Oranje neer. Hij overleed te Oirsbeek op 19-2-1960.

Info o.a. ook van diverse Sjilvendse luuj.
Deze foto is van het bestuur van de gemengde Zangvereniging Oranje omstreeks 1948.
Zittend vlnr: Irma Geraets-Haest, Gusta Janssen (Joes van de konsum), Frans Franssen, toenmalig dirigent Thissen en Lies Pagen.
Staand vlnr: Peter Pagen, Simon Sip, Leo Geraets, Frans Offermans, Sjeng Gelissen, Werner Geraets, Dré Pagen en Zef Peters (Jopie van de Sjoeester)

Ter informatie.
Bij het uitbreken van de oorlog in mei 1940, mocht de naam Mannenkoor Oranje zoals de vereniging toen heette, niet meer door de bezetter worden gevoerd. Een deel van het koor besloot te stoppen met de activiteiten. Een ander deel besloot onder te duiken en onder de naam Schinvelds Mannenkoor verder te oefenen in lokaal Ties Muus op de Schinvelderstraat te Brunssum.
Bij de bevrijding in mei 1945 waren er nog steeds 2 kampen binnen het koor. Men besloot toen als gemengd koor verder te gaan en de naam te wijzigen in ”Zangvereniging Oranje”.
Op een bepaald moment had het koor meer dan 100 leden. Echter voor 1950 zijn de mannen weer alleen verder gegaan, de naam ”Zangvereniging Oranje” bleef echter bestaan.
Zo kon men zonder statutaire aanpassing weer terugkeren tot de gemengde status.
Jaren later is ook een dameskoor opgericht, dat we nu kennen onder de naam Pro Musica.


foto en info: Rinus Petersemail me
mailbus van Frants van de Bareschjop
home
Begin van Sjilvends