sjilvenders

Antoon Theodoor Dohmen

Tej van Juuep van de boa


Antoon Theodoor Dohmen werd op 12 nov. 1896 te Schinveld geboren als de oudste zoon van Nicolaas Joseph Dohmen en Maria Theresia Geraths. Op 17 jarige leeftijd begon hij als ondergronds sleper op de Staatsmijn Hendrik. Met uitzondering van 13 maanden militaire dienst in 1917/18 bleef hij ondergronds mijnwerker tot augustus 1921. Daarna werkte hij tot zijn pensioen per feb. 1957 op de wasserij. Zie ook kolenwasser
Op 6 juni 1924 trouwde hij met Catharina Mechtild Sturmans. Zij kregen 10 kinderen. Catharina overleed in 1979.


tdoh

Ruim 40 jaren Staatsmijn Hendrik


Langer dan een halve eeuw heeft de heer Dohmen het sociale en culturele leven van Schinveld mede vorm gegeven. Als jongeman was hij al in 1913 misicerend lid van de fanfare St. Lambertus. Meer dan 30 jaren zat hij in het bestuur, waarvan 28 als secretaris. Bij zijn 60 jarig lidmaatschap kreeg hij de robijnen bondspeld van de federatie van Limburgse Muziekgezelschappen.
fanfare

Bovenstaande foto is uit 1913.
Op de bovenste rij staan vlnr: H. Hermans, Juuep Dohmen (vader), F. Geraets en J. Hendriks.
2de rij vlnr: W. Walraven, J. Herings, W. Herings, J. Kuijpers, J. Waltmans en L. van Nuys.
3de rij vlnr: H. Hendriks, A. T. Dohmen (zoon), J. Janssen, P. Beumers, L. Mevissen, K. Janssen, J. Mevissen en J. Reubsaet.
4de rij staand J. Zillen, zittend; F. Huighe, J. Hendriks, P. Haessen, A. Thissen, J. Reubsaet en G. van der Zander.


piekhelm

Thej was verder de medeoprichter van de toneelvereniging Vondel, waarvan hij meer dan 65 jaren lid was. Hiervoor ontving hij de gouden medaille van het St. Genesiusgilde.
In de jaren 30 werd er een toneelstuk in de open lucht opgevoerd met de naam ”De Joffer van de Lammendam”. Dit was een enorm succes.

de achterste rij vlnr: Zef Dohmen, Hein Hendriks, Theo Peters, Jacob Janssen, Jos Beumers, onbekend en Nol Reubsaet.
staand: Theo Huting, meester Baggen, Karel Suijlen, J. Kuijpers, Frans Renneberg, onbekend, Willem Benders, Frans Dohmen, Theo Beumers, Hub Valkenberg, Renneberg, Sjeng Hendriks en Theo Dohmen.
Links knielend met geweer Frans Dohmen, rechts knielend met geweer Math Cremers.
de zittende dames zijn vlnr: Lies Theunissen, Anna Beurskens-Sloen, Leen Veltrop-Renneberg en Siska Dohmen.
de knielende jongens zijn vlnr: Frans Franssen, Dominicus Rongen en Hein Janssen.bond
62 jaren lid van de Mijnwerkersbondgemeente gemeente

Zonder twijfel heeft de heer Dohmen een groot deel van zijn energie besteed aan het welzijn van de gemeente Schinveld en haar inwoners. Meteen na het einde van de oorlog werd hij lid van de zg. surrogaat gemeenteraad. Tot 1962 was hij lid van de gemeenteraad, 11 jaren was hij wethouder. Voor al zijn verdiensten ontving hij in 1969 de gouden eremedaille, verbonden aan de orde van Oranje-Nassau.

Antoon Theodoor Dohmen overleed op 26 juli 1980 te Schinveld en werd in zijn geboortedorp op 29 juli daaraanvolgend begraven.
Moge zijn herinnering nog lang voortleven.


foto's en info: Sjir Dohmen


email me
mailbus van Sjilvends
home
Begin van Sjilvends