Frans Dohmen, emeritusdeken van het Schoenambacht


Weinig Sjilvenders zullen ooit gehoord hebben van deze Frans Dohmen, de jongste zoon van Arnoldus Joannes Dohmen en Anna Barbara Janssen.
Hij werd op 3 juli 1882 in Schinveld geboren en van zijn jeugd en opleiding is niets meer te achterhalen. Door toeval ontdekt in het vakblad ” de Voorlichter” van de Nationale Federatie van het Schoenbedrijf in België, in de uitgave van oktober 1963. Hierin wordt melding gemaakt van zijn overlijden t.g.v. een ongeluk in Biarritz (Fr) op 11 okt. 1963.
Deze Frans Dohmen heeft zijn geluk gezocht en gevonden in Brussel waar hij in 1905 getrouwd is met Valerie Hautecler.
In zijn Belgisch palmares wordt vermeld dat hij de eerste secretaris en medestichter was van de nationale Federatie van het Schoenambacht.
citaat ... hij heeft ervoor gezwoegd en en gezorgd als een vader voor zijn kind, met inzet van al zijn persoonlijke gaven. Hij was een stoere, rondborstige werker, een man van de daad, een man zonder schrooom maar ook zonder kleinzieligheid ... einde citaat
Hij was:
Eredeken van het schoenambacht.
Oud-voorzitter van de Unie van dekens van de arbeid.
Ere-voorzitter-stichter van het Internationaal Bureau van het Leder en de schoen (B.I.C.)
Ere-voorzitter-stichter en lid van het administratief comité van de nijverheidsschool van Schaarbeek.
Oud-secretaris van de Nationale Federatie van het Schoenbedrijf.
Ridder in de Leopoldsorde en in de Kroonorde van het Groothertogdom.

Frans Dohmen werd op 14 okt 1963 begraven te Biarritz.
Met zijn echtgenote Valerie kreeg hij drie zonen. Na het overlijden van Valerie is hij opnieuw getrouwd met ene Cornelie de Bruyn.Begin januari 1942 schreef Frans Dohmen onderstaande brief aan zijn familie in Schinveld.
Uit deze brief valt op te maken dat hij drie zonen heeft en inmiddels ook grootvader is. Verder is zijn vrouw Valerie nog in goede doen.
Je kunt deze brief (pdf) hier downloaden klik hier

email me
mailbus van Sjilvends
home
Begin van Sjilvends