sjilvenders

Ene Sjilvendse Jong, die met zijn Indische vrouw in drie werelddelen leefde.


Jeu PalmenHet overkomt iedereen van ons wel eens. Je bent aan de andere kant van de wereld, op vakantie of op pad voor de baas, ontmoet je iemand uit Sjilvend - of je hoort dat er iemand woont die uit Schinveld stamt. Dat is in deze tijd, waarin de wereld gekrompen is tot een groot dorp, niks aparts.
Apart is wel de levensloop van Jeu (Mathias) Palmen die zijn leven sleet in drie werelddelen.
Jeu, geboren 05-11-1922 te Schinveld en overleden in Californië op 19-10-2003 was het zevende van de acht kinderen van Wilhelm Palmen en Catharina Palmen-Muys, die aan de Nieuwwijkstraat woonden.
Jeu had al vroeg interesse in fietsen in de wijde wereld en ging naar de lagere school op de Eindstraat zoals op de onderstaande foto's is te zien.


Jeu met fietsje Jeu op schoolAls jonge knaap was Jeu lid van de Jonge Wacht, dat was waarschijnlijk een RK jeugbeweging van voor de oorlog.
jonge wachter

Jeu is de jongen, links boven
zittend vlnr: Frits van de Zander, Hein van de Zander, in het midden kapelaan Kisters en uiterst recht Ernest Jacobs.
Andere namen zijn mij onbekend.Na de oorlog was Jeu een van de eerste Sjilvendse jongens, die naar Indië uitgezonden werden. Jeu was ingedeeld bij het Regiment Stoottroepen en had daar de funktie van fourier. Zijn uiteindelijke rang was sergeant.


jeu
Jeu voor zijn vertrek naar Engeland in 1945Jeu, links naast jeep, met enkele dienstmaten in Indië 1947Hij ontmoette daar een beeldschoon Indisch meisje. Haar naam was Edih Smit.
Ach, je snapt het al. Ze werden verliefd en verloofden zich in 1946.Ook daarvan is gelukkig nog een foto.
Ze trouwden in Batavia op 8 april 1947.
En dit is 50 jaren later in Californië.Edith Smit, geboren in 1922, als klein meisje.
Albertina, de moeder van Edith.
Edith met grootmoeder Citi.


In 1948 keerde de fam. Palmen, inmiddels uitgebreid met zoon Willie (geb. 5 sep. 1947 Batavia), terug naar Nederland. Op 20 sep. 1949 (Schinveld) werd hun tweede zoon, Jan, geboren. Ze woonden toen bij hun vader aan de Nieuwwwijkstraat.
met Jan op de arm
en met Willie in HeerlenOmdat Edith maar moeilijk in ons kouwe kikkerland kon wennen ging de familie in 1951 of '52 weer terug naar Indonesië. Jeu ging op Borneo in een bauxietmijn werken.Een aantal jaren ging het met het gezinnetje van Edith en Jeu in Lua Kulu (Borneo) voor de wind, zoals deze foto uit 1955 toont.
De kinderen zittend op de stoep zijn vlnr. Emilie (28 aug. 1951 Schinveld), Wiel en Maria (25 juni 1953 Lua Kulu).
Rechts van Edith zit zoon Jan in het raam.
De andere kinderen zijn waarschijnlijk vriendinnetjes van Emilie.

In 1958 verbreekt Soekarno de Unie met Nederland en dwingt daarmee 35000 landgenoten te repatriëren. Jeu en Edith met hun kinderen wonen dan aanvankelijk in Stein, in hotel Havenzicht dat in 2002 werd afgebroken. (Op deze plek is nu een appartimentencomplex gebouwd met dezelfde naam).
Als de vader van Jeu hoort dat er in Schinveld een Indische familie uit een huis aan de Pastoor Brounsstraat verhuist regelt hij die woning voor Jeu en Edith. Hier wordt hun laatste telg Albert, als kerstcadeau, op 27 dec. 1958 geboren.
1959. In Schinveld aan de Past. Brounsstraat.
vlnr. Mat, Emilie en Maria. In het wagentje Albert.


Oes dörpke Sjilvend, was echter weer spoedig te klein voor de wereldburgers Edith en Jeu. De nieuwe wijde wereld lonkte en in november 1960 emigreerden ze naar de USA.
In het Volkswagenbusje van zijn broer Pierre, die een stomerij had, werd de familie naar Schiphol gebracht.
Waarheen en wat ze daar allemaal gedaan hebben ?


USA 1963. Jeu met zijn familie
Dit is een bladzijde uit de geschiedenis van zijn leven, die Jeu voor zijn kinderen schreef en beschrijft heel kort zijn Amerikaanse periode.
Deze bladzijde werd me welwillend door zijn dochter Maria ter beschikking gesteld. Hiervoor mijn dank.


email me
mailbus van Sjilvends
home
Begin van Sjilvends